Nieuws over management, organisatie en economie

28 augustus 2023

Hoe verhoog je het geluk op de werkvloer?


Werknemers die zich gelukkig voelen op het werk, zullen ook stukken productiever zijn. Toch zien we zelden dat echt alle werknemers zich goed voelen. Hoewel elke werkgever ervan droomt dat de werknemers stuk voor stuk met een glimlach op het werk verschijnen, is dat in veel gevallen een illusie. Nu hoef je je natuurlijk niet altijd even gelukkig te voelen om te gaan werken, maar het is wel prettig als mensen er een goed gevoel bij hebben en energie halen uit het werk. Als dit op structurele basis niet het geval is, kan dat grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het werk en de sfeer op de werkvloer. 

Maar wat kan jij doen om het geluk op de werkvloer te verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat mensen voortaan wel met een grote glimlach naar binnen komen? In dit artikel geven we enkele tips om het werkgeluk te verhogen. 

Toon waardering

Als de directie geen waardering toont, dan kan dit voor veel werknemers reden zijn om minder geluk te voelen. Ze werken keihard om hun werk goed te doen en zijn soms absoluut trots op het resultaat en dan is het fijn om waardering te krijgen. Wanneer je je ongewaardeerd voelt, is de kans groter dat je minder secuur gaat werken of gewoon helemaal geen zin meer hebt om productief te zijn. 

Daarom is het voor de directie van essentieel belang dat zij waardering tonen. Bijvoorbeeld door spontaan een compliment te geven. Strooi geen verplichte complimenten rond, maar probeer dit echt op de juiste momenten te doen. 


Overweeg ook om bij speciale gelegenheden een klein presentje te geven. Denk bijvoorbeeld aan een paasgeschenk personeel of een kerstpakket. Dit hoeft niet groot te zijn of veel te kosten. Het is het gebaar dat telt. Een simpele chocoladeletter met Sinterklaas kan bijvoorbeeld al wonderen doen. 

Oprechte aandacht 

Als de directie niet ziet dat het niet goed gaat, dan zal niemand anders hier aandacht aan besteden. Natuurlijk is jouw voornaamste taak om het werk in goede banen te leiden. Maar ook het welzijn van je werknemers valt onder jouw verantwoordelijkheid. Probeer daarom echt oprechte aandacht te tonen. Besef goed dat steeds meer mensen kampen met depressieve klachten of zelfs burn-out gerelateerde klachten ervaren. Het is in dit soort gevallen belangrijk dat er zo spoedig mogelijk ingegrepen wordt. Nodig hem of haar bijvoorbeeld wat vaker uit op gesprek, stuur een lief kaartje of een bos bloemen.

Samen bewegen 

Wie beweegt, is gelukkiger. Wist jij dat hier echt onderzoek naar is gedaan? En het klopt dat werknemers die meer bewegen ook lekkerder in hun vel zitten. Ze zijn productiever en hebben meer plezier in het werk. Genoeg reden dus om ook op het werk meer te bewegen. Dat is niet altijd gemakkelijk bij een zittend beroep. Er zijn echter wel manieren om dit te realiseren. Bijvoorbeeld door tijdens de lunch al wandelend jullie brood te eten. Maak bijvoorbeeld een wandeling rond het kantoor. Dit is een leuke manier om samen meer te bewegen, het teamgevoel te versterken en ook nog eens goede gesprekken te voeren.

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl