Search   Contact      
 
     

 

4 februari 2023

Hoe maak je het thuiswerken ideaal?

Volgens de Rijksoverheid is thuiswerken een ‘blijvertje’: ook na de corona pandemie is het enorm populair om thuis te blijven tijdens de werkuren en het werk aan de keukentafel af te krijgen. Ook werkgevers hebben dankzij de pandemie gezien hoe makkelijk het is om hun werknemers thuis aan te sturen. Waar de werknemers zich bevinden maakt vaak niet zoveel uit: als het werk maar af is aan het einde van de dag. Bovendien scheelt het veel geld qua reistijd. Ben jij ook een thuiswerker? Dan zijn hier wat tips om het leven als een thuiswerker nóg prettiger te maken.

Tip Nr 1: Disciplineer jezelf

Het grote voordeel van thuiswerken is dat je jouw dag zelf in kan plannen. Althans, dat denk je. Voor je het weet slaap je uit tot de lunch en ben je rond theetijd nog steeds niet begonnen en zit je nog in je pyjama. Om dat soort taferelen te voorkomen – dat je tot ’s avonds laat achter je pc zit – is het belangrijk om voor jezelf een goede planning te maken. Ja, en aan een planning moet je je gedisciplineerd houden, natuurlijk. 

Tip Nr 2: Zonder jezelf af

Gillende kinderen, bonkende wasmachines en een stofzuigende partner: het zijn allemaal dingen waar je last van kan hebben als je thuiswerkt. De lijst is eindeloos. Daarom is het belangrijk om jezelf af te zonderen in je eigen werkkamer. Het hoeft natuurlijk niets bijzonders te zijn: het belangrijkste is een goede bureaustoel kopen en een tafel. Ook moet de deur natuurlijk dicht kunnen. Hoe meer je jezelf afzondert, hoe sneller, effectiever en geconcentreerder je kan werken.

Tip Nr 3: Blijf onder de mensen

Het is soms een eenzaam bestaan, thuiswerken. Je bent de hele dag alleen en het enige contact wat je hebt is digitaal met je collega’s. Sommige bedrijven hebben helemaal geen kantoor en alle werknemers werken alleen maar van thuis. Het is belangrijk om genoeg sociale contacten te hebben om onder de mensen te blijven. Spreek af met vrienden, bezoek familieleden en ga af en toe eens langs bij kennissen.

Tip Nr 4: Ontspan je

Cruciaal voor een effectieve en snelle werkdag is het zo af en toe houden van een pauze. Pauze houden zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren en dat aan het einde van de streep de werktijd korter is. Ook moet je met jezelf afspreken dat je tot een bepaalde tijd werkt en daarna al het werk aan de kant legt. Ook in de weekenden kun je maar beter alles aan de kant leggen om je stresslevel beheersbaar te houden.

Tip Nr 5: Blijf fit

Thuiswerken is vaak een trigger voor mensen om te stoppen met lichamelijk sporten: je gaat niet meer op de fiets naar het station of naar het werk en je loopt niet meer een rondje over de werkvloer. De hele dag zitten is erg ongezond. Niet alleen de juiste bureaustoel is belangrijk, maar ook dat je op die bureaustoel ergonomisch zit. Daarnaast is het goed om te beginnen met hardlopen, bijvoorbeeld, of een wekelijks bezoekje te doen aan de sportschool. 


 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2023 floor