Search   Contact      
 
     

 

17 november 2021

Inzoomen op verschillende rechtsgebieden

Er zijn een hoop verschillende rechtsgebieden. Zo heb je het ondernemingsrecht, vastgoedrecht, strafrecht, huurrecht, goederenrecht en nog veel meer rechtsvormen. Het is goed dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende rechtsgebieden. Nu weet je bijvoorbeeld dat je een ondernemingsrecht advocaat moet inhuren als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je zakenpartner. Dat terwijl een vastgoedrecht advocaat je weer met hele andere zaken kan bijstaan.

Waar gaat het ondernemingsrecht over?

Het ondernemingsrecht gaat over organisaties met als doel om winst te maken. Een vereniging valt hier dus niet onder. Wanneer je te maken hebt met een faillissement, dan krijg je ook te maken met het ondernemingsrecht. Niet alleen bij strafzaken kun je dus met een rechter te maken krijgen. Ook daarom is het goed om onderscheid te maken tussen de verschillende rechtsgebieden. Terwijl een rechter in een strafzaak bijvoorbeeld een gevangenisstraf kan opleggen, wordt er bij het ondernemingsrecht uiteraard naar een compleet andere oplossing gezocht. Je hebt daarom ook verschillende rechters.

Als ondernemer is de kans groot dat je een keer met het ondernemingsrecht te maken krijgt. Belangrijk is om in dit geval ook een goede advocaat ondernemingsrecht in te schakelen. Een advocaat die gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht kent de wetgeving en kan je advies geven of bijstaan tijdens een rechtszaak.

Waar gaat het vastgoedrecht over?

Het vastgoedrecht is het rechtsgebied dat over vastgoed gaat. Ook het bouwrecht valt onder dit rechtsgebied. Ook met betrekking tot vastgoed is er veel regelgeving. Bij grote investeringen is het uiteraard van belang dat men goed advies krijgt omtrent de wetten die er gelden. Zo moeten er bijvoorbeeld duidelijke contracten worden opgesteld. Onder het vastgoedrecht valt bijvoorbeeld ook weer het bouwrecht. Ook wanneer men ergens wil bouwen, moet er aan strenge regelgeving worden voldaan.

Andere rechtsgebieden

De meeste mensen weten wel wat het strafrecht inhoudt, maar daarnaast zijn er nog tal van andere rechtsgebieden. Wie met het recht te maken krijgt, is dus niet altijd verdacht van een misdrijf. In Nederland hebben we heel veel regels die ervoor zorgen dat onze samenleving in stand blijft. Een advocaat of jurist is vaak gespecialiseerd in één rechtsvorm. Wanneer je juridisch advies nodig hebt, is het dus belangrijk om de juiste persoon te benaderen. Daarom is het geen slecht idee om je in te lezen over de verschillende rechtsvormen.

Sommige grote advocatenkantoren hebben verschillende specialisten in dienst die in verschillende rechtsvormen gespecialiseerd zijn. Op die manier kun je voor verschillende rechtsgebieden bij hetzelfde advocatenkantoor terecht.

 

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2023 floor