Nieuws over management, organisatie en economie

17 november 2021

Inzoomen op verschillende rechtsgebieden

Er zijn een hoop verschillende rechtsgebieden. Zo heb je het ondernemingsrecht, vastgoedrecht, strafrecht, huurrecht, goederenrecht en nog veel meer rechtsvormen. Het is goed dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende rechtsgebieden. Nu weet je bijvoorbeeld dat je een ondernemingsrecht advocaat moet inhuren als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je zakenpartner. Dat terwijl een vastgoedrecht advocaat je weer met hele andere zaken kan bijstaan.

Waar gaat het ondernemingsrecht over?

Het ondernemingsrecht gaat over organisaties met als doel om winst te maken. Een vereniging valt hier dus niet onder. Wanneer je te maken hebt met een faillissement, dan krijg je ook te maken met het ondernemingsrecht. Niet alleen bij strafzaken kun je dus met een rechter te maken krijgen. Ook daarom is het goed om onderscheid te maken tussen de verschillende rechtsgebieden. Terwijl een rechter in een strafzaak bijvoorbeeld een gevangenisstraf kan opleggen, wordt er bij het ondernemingsrecht uiteraard naar een compleet andere oplossing gezocht. Je hebt daarom ook verschillende rechters.

Als ondernemer is de kans groot dat je een keer met het ondernemingsrecht te maken krijgt. Belangrijk is om in dit geval ook een goede advocaat ondernemingsrecht in te schakelen. Een advocaat die gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht kent de wetgeving en kan je advies geven of bijstaan tijdens een rechtszaak.

Waar gaat het vastgoedrecht over?

Het vastgoedrecht is het rechtsgebied dat over vastgoed gaat. Ook het bouwrecht valt onder dit rechtsgebied. Ook met betrekking tot vastgoed is er veel regelgeving. Bij grote investeringen is het uiteraard van belang dat men goed advies krijgt omtrent de wetten die er gelden. Zo moeten er bijvoorbeeld duidelijke contracten worden opgesteld. Onder het vastgoedrecht valt bijvoorbeeld ook weer het bouwrecht. Ook wanneer men ergens wil bouwen, moet er aan strenge regelgeving worden voldaan.

Andere rechtsgebieden

De meeste mensen weten wel wat het strafrecht inhoudt, maar daarnaast zijn er nog tal van andere rechtsgebieden. Wie met het recht te maken krijgt, is dus niet altijd verdacht van een misdrijf. In Nederland hebben we heel veel regels die ervoor zorgen dat onze samenleving in stand blijft. Een advocaat of jurist is vaak gespecialiseerd in één rechtsvorm. Wanneer je juridisch advies nodig hebt, is het dus belangrijk om de juiste persoon te benaderen. Daarom is het geen slecht idee om je in te lezen over de verschillende rechtsvormen.

Sommige grote advocatenkantoren hebben verschillende specialisten in dienst die in verschillende rechtsvormen gespecialiseerd zijn. Op die manier kun je voor verschillende rechtsgebieden bij hetzelfde advocatenkantoor terecht.

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl