Search   Contact      
 
     

 

8 april 2021

Waar moet je op letten bij het kopen van aandelen?


Misschien heb je als ondernemer wel eens met een jaloerse blik gekeken naar collega’s die mooie verhalen brengen over hun aandelenportefeuilles. Menig groot investeerder is ooit net zo klein begonnen als jijzelf, het is alleen een kwestie van lef hebben en eraan beginnen. Natuurlijk moet je daarbij alle voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen en op de juiste paarden wedden, om er daadwerkelijk geld aan te kunnen overhouden. De komst van het internet heeft zelf aandelen kopen een stuk eenvoudiger gemaakt. Daardoor is het tegenwoordig voor iedereen relatief simpel om precies hetzelfde te doen als de beroemdste beleggers ter wereld. Of je er ook hetzelfde rendement uit weet te halen, wordt voor een deel bepaald door de hoeveelheid tijd en geld die je er in kunt en wilt steken.

Aandeelhandel in het kort

De handel in aandelen is het verhandelen van kleine stukjes van een beursgenoteerd bedrijf. Eigenlijk verwerf je letterlijk een heel klein stukje van dat bedrijf, waardoor je er ook een heel klein beetje zeggenschap over krijgt. Dat laatste gaat pas echt tellen als je heel veel aandelen weet te verwerven. Maar zolang je aandelen van een bedrijf in je bezit hebt en dat bedrijf boekt goede resultaten, dan stijgt de waarde van het bedrijf daardoor en daarmee dus ook de waarde van jouw aandeel. Je kunt ervoor kiezen om het aandeel na enige tijd weer te verkopen en bij een gestegen waarde heb je dan dus winst gemaakt.

Aandachtspunten

Spreiding is een belangrijk woord in de aandelenhandel. Het is niet verstandig om veel aandelen tegelijk te kopen of verkopen. Zoiets kun je beter geleidelijk doen, bijvoorbeeld door een vaste dag in de week of maand te bepalen waarop je er mee aan de slag gaat. Die spreiding voorkomt dat je een zeperd begaat als je net op het verkeerde moment een transactie doet. Door op gezette tijden met en vaste interval te handelen, is er eigenlijk nooit sprake van een verkeerd moment. Tegelijk doe je er ook verstandig aan om spreiding aan te brengen in het type aandelen dat je verwerft. Wed nooit al je geld op één paard, want dat brengt grote(re) risico’s met zich mee. Verder is het vooral van belang om al je aandelen continu te monitoren en een doordacht besluit te nemen over aanhouden of afstoten op basis van de geboekte resultaten.

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor