Search   Contact      
 
     

 

17 maart 2021

Onafhankelijk stappen zetten? Zo kan dit! 

Je bent al een aantal jaren aan het ondernemen. Hartstikke spannend, maar hoe werkt het als je een huis wilt kopen? Het afsluiten van een hypotheek als ondernemer brengt namelijk een aantal uitdagingen met zich mee. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je persoonlijk adviseren over hetgeen er voor jou mogelijk is bij het afsluiten van een hypotheek. Zo weet je zeker dat je de hypotheeklasten kan dragen.

Inkomsten uit de laatste jaren van je onderneming 
Bij het afsluiten van een hypotheek door ondernemers wordt gekeken naar de omzet uit de laatste jaren. Van die omzet wordt het gemiddelde genomen, om te berekenen wat iemand maximaal kan lenen voor de aankoop van een nieuw huis. Ook het eigen vermogen van een ondernemer telt hierin mee. Des te meer eigen vermogen je hebt, des te makkelijker is het om de woning aan te kopen. Mede door het feit, dat je een deel van de kosten zelf kunt vergoeden. Daarbij mag je als ondernemer nooit meer schulden dan vermogen hebben. Dit zou immers kunnen betekenen dat je in de komende jaren failliet gaat. 

Hypotheek afsluiten voor stap naar zelfstandigheid 
Denk je erover om te ondernemen, maar wil je ook een huis kopen? Dan kan het soms handiger zijn om eerst je hypotheek af te sluiten, en dan pas te ondernemen. Sluit je een hypotheek af als je nog in loondienst bent bij een bedrijf, dan wordt gekeken naar je huidige loon. Dit betekent dat de kans groot is, dat je in loondienst een hogere lening toegekend krijgt dan in de eerste jaren dat je actief bent als onafhankelijke ondernemer. Het kan dus lonen om de hypotheek nog voor je stap naar zelfstandigheid af te sluiten. Houd er rekening mee, dat er financiële risico’s zitten aan het afsluiten van de hypotheek. Je maandlasten nemen toe. Deze moeten nog bekostigd kunnen worden op het moment dat je los van je werkgever start als zelfstandige. 

Advies van een onafhankelijk adviseur 
Om financiële problemen te voorkomen, is het sterk aan te raden om advies in te winnen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze kan je meer vertellen over hetgeen er in jouw financiële situatie mogelijk is. Niet alleen kijkend naar de huidige situatie, maar zeker ook naar de toekomstige situatie waarin je onderneemt. Heb je bijvoorbeeld voldoende eigen vermogen om tegenvallers in de eerste jaren als ondernemer op te kunnen vangen? Mogelijk valt de omzet tegen, waardoor je de hypotheeklasten betaalt vanuit je eigen vermogen. 

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor