Search   Contact      
 
     

 

2 december 2020

Hoe worden je gegevens beschermd in de cloud?
De cloud is een begrip dat je vast vaker tegenkomt en is niet echt tastbaar. Dat is ook precies wat er met de cloud bedoeld wordt, want het gaat om het online opslaan van bestanden. Om informatie op te slaan, is er uiteraard ruimte nodig. Deze ruimte is bijvoorbeeld beschikbaar bij een datacenter waar je doorgaans tegen betaling gebruik van kan maken om data op te slaan in de cloud. Een simpel voorbeeld van gebruik is documenten via je e-mailprogramma opslaan. Het is echter ook mogelijk om van clouddiensten gebruik te maken om je website te hosten, zoals in de vorm van een VPS. De vraag dient zich dan aan hoe het met de beveiliging is gesteld en dat ontdek je hier.

Privacy in de cloud
Bij het afnemen van clouddiensten, zoals VPS is het belangrijk om op de privacy te letten. Er gelden namelijk wettelijke regels als het gaat om het opslaan van privacygevoelige informatie. Bijvoorbeeld als het gaat om het opslaan van juridische documenten of om patiëntendossiers. Het voordeel van bijvoorbeeld een VPS is dat je een eigen virtuele private server hebt. Het risico op inbreuk van de privacy is daarmee kleiner dan bijvoorbeeld bij een publieke cloud het geval is.

Beveiliging van gegevens
De bescherming van gegevens in de cloud is op verschillende manieren te realiseren. Bijvoorbeeld door als gebruiker zelf op een goede manier om te gaan met gegevens. Denk maar aan het gebruik van een wachtwoord. In het verlengde daarvan is je wachtwoord beter beveiligd als je gebruikmaakt van tweefactorauthenticatie. Of zelfs van encryptie om op die manier de gegevens in de cloud op een optimale manier te beschermen. Uiteraard is de fysieke beveiliging van datacenters eveneens een aandachtspunt. Daarbij kan je onder meer denken aan beveiliging op het gebied van inbraak en brand. Bij VPS hosting ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bijvoorbeeld bij de provider.

Veilig in de cloud werken
Het beschermen van gegevens in de cloud heeft ook te maken met de manier van werken. Zo is een Service Level Agreement bijvoorbeeld belangrijk. Dat geldt eveneens voor het afnemen van diensten bij een cloudaanbieder die gecertificeerd is. Het veilig werken in de cloud heeft eveneens betrekking op het maken van back-ups. Zo gaan gegevens niet verloren. Door goed te monitoren, verklein je bovendien het risico dat onbevoegden toegang krijgen tot gegevens in de cloud. Verder spreekt het voor zich dat het belangrijk is om inloggegevens veilig te houden.

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor