Search   Contact      
 
     

 

12 november 2020

Ondernemers en geld lenen, hoe zit dat?

Als je ondernemer bent, zegt dat verder niets over de manier waarop je privé je leven leidt. Je hebt waarschijnlijk dezelfde wensen en verlangens als iemand met een baan in loondienst. Je wilt ook wel eens een nieuwe auto aanschaffen of misschien wel een camper of boot kopen. Het lastige is dat je als ondernemer vaak wat meer moeite zult hebben om een goede lening af te sluiten. Het lukt over het algemeen wel, maar of je kunt profiteren van dezelfde gunstige rente als je buurman, dat is nog maar de vraag.

Jaarcijfers

Ondernemers hebben meestal geen vast inkomen, omdat de omzet van hun bedrijf fluctueert. Jaarcijfers zijn er natuurlijk wel. Die zijn dan ook voor kredietverstrekkers van belang. Wil je een lening aanvragen, dan neem je gewoon de jaarrekeningen mee van de laatste drie volledige boekjaren. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat die positief zijn, anders maak je weinig kans. Die jaarcijfers vormen immers voor de kredietverstrekkers enig houvast met betrekking tot jouw inkomsten. Juist daarom is het voor startende ondernemers vrij lastig om een goede lening voor privédoeleinden te kunnen regelen. Gelukkig zijn er steeds meer kredietverstrekkers die dat probleem onderkennen en met goede voorstellen komen. Dat mag ook wel, want er zijn ongeveer 1,3 miljoen zelfstandigen zonder personeel in ons land. Het totaal aantal ondernemingen bedraagt zelfs ruim 2,4 miljoen.

Discipline

Een grote som geld lenen kan soms heel handig zijn. Bepaalde dingen kun je nu eenmaal niet direct uit eigen middelen financieren, maar zijn wel heel fijn om te hebben. Het maakt niet zo veel uit of je gaat lenen voor auto, boot, camper of nieuwe keuken. Feit is en blijft dat je moet beschikken over enige discipline om alles in goede banen te leiden. Je gaat een financiële verplichting aan en die zul je moeten nakomen. Dat kan een uitdaging zijn, maar vaak ook een stimulans. Je bent wellicht nog gemotiveerder om te in te zetten voor je onderneming. Je zult misschien nog iets harder moeten lopen, maar als het resultaat is dat je er lekker van kunt leven, dan is een mooi doel bereikt. Zo geeft ondernemen nog meer voldoening. Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen ook het leendoel aan de kredietverstrekker zult moeten melden. Het moet dan ook echt gaan om een lening die bedoeld is voor aankopen voor privégebruik.

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor