Nieuws over management, organisatie en economie

3 juni 2020

Credit collectors: wat zijn dat?

Als ondernemer is het zaak om de vinger aan de pols te houden waar het de liquiditeit betreft. Die is natuurlijk voor een belangrijk deel afhankelijk van het betalingsgedrag van de klanten. Heb je als ondernemer te maken met een hoge DSO-rating, dan is het zaak om meer te focussen op het debiteurenbeleid. Een credit collector kan je daarmee van dienst zijn. Maar wat is dat eigenlijk precies? We leggen het uit.

DSO-rating: hou hem laag!

DSO staat voor Days Sales Outstanding. De DSO-rating geeft aan hoeveel dagen het gemiddeld duurt voordat een openstaande factuur betaald wordt. Hoe lager die DSO-rating is, hoe beter de afdeling debiteurenbeheer presteert. Voor een hoge DSO-rating kunnen verschillende oorzaken zijn:

 • Veel klanten betalen hun facturen niet binnen de gestelde betalingstermijn
 • Het administratieve proces binnen je onderneming is niet voldoende accuraat
 • De gestelde betalingstermijn is (soms op last van de klant) standaard erg lang

Aan de laatst genoemde oorzaak valt meestal niet veel te veranderen. Het zijn vaak de wat grotere bedrijven die zichzelf een machtspositie toedichten. Ze bedingen een langere betalingstermijn, zodat ze kunnen profiteren van de kredietrente. Weliswaar zijn dergelijke rentepercentages steeds geringer geworden, maar de macht van de grote tallen doet hier zijn werk.

De twee eerstgenoemde oorzaken zijn nauw met elkaar verweven. Klanten hebben de neiging om hun crediteuren uit te testen. Als je eenmaal hebt toegelaten dat een factuur veel te laat betaald werd, zonder dat daar een sanctie tegenover stond, zullen ze de volgende keer sneller geneigd zijn het opnieuw op zijn beloop te laten. Goed creditmanagement vormt de sleutel tot succes. Of het daaraan in jouw onderneming schort, kan een SWOT-analyse feilloos blootleggen. Vervolgens is het zaak om de juiste stappen te zetten op weg naar verbetering. Een credit collector kan je hierbij van dienst zijn. De term letterlijk vertaald zegt eigenlijk al genoeg. Het is een partij die namens jou zorgt voor het innen van openstaande tegoeden.

Met een hoge DSO-rating neem je als ondernemer financiële risico’s. Een justitieel incassobureau in de arm nemen kan een goede oplossing zijn om dit probleem op te lossen. Natuurlijk is daarbij wel van belang dat je zo’n partner duidelijke targets meegeeft. Het is immers wel de bedoeling dat de ROI voor deze vorm van outsourcing positief wordt. Het was je als ondernemer immers primair te doen om het verbeteren van de cashflow.

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl