Search   Contact      
 
     

 

3 juni 2020

Credit collectors: wat zijn dat?

Als ondernemer is het zaak om de vinger aan de pols te houden waar het de liquiditeit betreft. Die is natuurlijk voor een belangrijk deel afhankelijk van het betalingsgedrag van de klanten. Heb je als ondernemer te maken met een hoge DSO-rating, dan is het zaak om meer te focussen op het debiteurenbeleid. Een credit collector kan je daarmee van dienst zijn. Maar wat is dat eigenlijk precies? We leggen het uit.

DSO-rating: hou hem laag!

DSO staat voor Days Sales Outstanding. De DSO-rating geeft aan hoeveel dagen het gemiddeld duurt voordat een openstaande factuur betaald wordt. Hoe lager die DSO-rating is, hoe beter de afdeling debiteurenbeheer presteert. Voor een hoge DSO-rating kunnen verschillende oorzaken zijn:

  • Veel klanten betalen hun facturen niet binnen de gestelde betalingstermijn
  • Het administratieve proces binnen je onderneming is niet voldoende accuraat
  • De gestelde betalingstermijn is (soms op last van de klant) standaard erg lang

Aan de laatst genoemde oorzaak valt meestal niet veel te veranderen. Het zijn vaak de wat grotere bedrijven die zichzelf een machtspositie toedichten. Ze bedingen een langere betalingstermijn, zodat ze kunnen profiteren van de kredietrente. Weliswaar zijn dergelijke rentepercentages steeds geringer geworden, maar de macht van de grote tallen doet hier zijn werk.

De twee eerstgenoemde oorzaken zijn nauw met elkaar verweven. Klanten hebben de neiging om hun crediteuren uit te testen. Als je eenmaal hebt toegelaten dat een factuur veel te laat betaald werd, zonder dat daar een sanctie tegenover stond, zullen ze de volgende keer sneller geneigd zijn het opnieuw op zijn beloop te laten. Goed creditmanagement vormt de sleutel tot succes. Of het daaraan in jouw onderneming schort, kan een SWOT-analyse feilloos blootleggen. Vervolgens is het zaak om de juiste stappen te zetten op weg naar verbetering. Een credit collector kan je hierbij van dienst zijn. De term letterlijk vertaald zegt eigenlijk al genoeg. Het is een partij die namens jou zorgt voor het innen van openstaande tegoeden.

Met een hoge DSO-rating neem je als ondernemer financiële risico’s. Een justitieel incassobureau in de arm nemen kan een goede oplossing zijn om dit probleem op te lossen. Natuurlijk is daarbij wel van belang dat je zo’n partner duidelijke targets meegeeft. Het is immers wel de bedoeling dat de ROI voor deze vorm van outsourcing positief wordt. Het was je als ondernemer immers primair te doen om het verbeteren van de cashflow.

 

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor