Nieuws over management, organisatie en economie

19 januari 2015

Management dat je verdient

Soms komen goeroes met een geniale, generieke stelling die altijd opgaat. Zoals "Elke organisatie krigt het management of de leiding die het verdient" of het nu gaat om een afdeling, een faculteit, een bedrijf of zelfs een land.

Bijvoorbeeld een land krijgt de minister-president die het verdient, want via de gekozen politici wordt het beleid uitgevoerd waar de kiezers om vragen. Als we nu een groot begrotingstekort hebben of in een financiele crisis terecht zijn gekomen dan kan je je afvragen hoe dat komt. We geven met zijn allen te veel uit, want we willen allemaal dat grote huis, die auto of die verre vakanties. Dat kan betaald worden door te lenen en dat is op grote schaal toegestaan. De regels om te lenen zijn opgerekt. Eerst tot een bedrag van vier maal het bruto inkomen van de kostwinner. Dat is opgerekt tot zes of wel zeven keer dat inkomen. Ook het inkomen van de partner werd meegeteld, eerst voor de helft of voor een bepaald aantal jaren. Later volledig en het grote huis werd gekocht. Zolang de huizenprijzen stijgen is dat geen probleem, maar nu er hypotheken "onder water" komen te staan is dat wel een probleem.

Maatschappelijke organisaties als Eigen Huis wil dat probleem niet zien en gaat in tegen het strikter maken van de leenregels en zien het probleem van te veel lenen niet, c.q. willen dat niet zien omdat het strijdig is met hun partiele eigen belang (meer eigen woningbezitters). Wat is hier nu de oorzaak en wat is het gevolg ?

Een college van bestuur benoemt de hoogleraren. Als dat na verloop van tijd leidt tot een verschraalde opleiding dan zijn het de benoemde hoogleraren die daar aan hebben bijgedragen. Als een faculteit financieel "onder water" komt te staan dan is dat een gevolg van het finaciele beleid dat is gevoerd door inhoudgedreven hoogleraren die het management verfoeien, die daar geen interesse in hadden. Dat is ook een logisch gevolg daar zij worden afgerekend op inhoudelijke prestaties. Het schrijven van papers kan leiden tot wetenschappelijke roem, die is niet te verwerven door mooie onderwijsprestaties of door financiele prestaties. Daar wordt immers niet op gestuurd. Als het proces hoger wordt gewaardeerd dan de inhoud dan loop je de kans dat er hoogleraren worden benoemd die met 'window dressing' weten te scoren.

De les

De les die hier uit getrokken kan worden is dat sturing noodzakelijk is en dat visie, ideologie hierin leidend moet zijn. Dat geldt voor de politiek, voor een universiteit en ook voor afdelingen. Enige notie van besturen en managen is hierin noodzakelijk, maar niet voldoende, zoals economen plegen te stellen. Op basis van een plan (visie, ideologie) moet het bestuur richting geven, delegeren, monitoren, terugkoppelen en (laten) bijsturen. En dat op een zeer frequente basis. Dat is nu eenmaal het lot van een bestuurder of van een manager. Het resultaat is altijd het gevolg van de zelfgekozen werkwijze. Je krijgt immers altijd het bestuur dat je verdient.

Jules Verlaan
eMail: Jules@floor.nl


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl