Nieuws over management, organisatie en economie

30 april 2006

JK Galbraith

Econoom John Kenneth Galbraith overleden

In een ziekenhuis in Cambridge, in de Amerikaanse staat Massachusetts, is zaterdag John Kenneth Galbraith overleden. Dat maakte de zoon van een van de invloedrijkste economen van de twintigste eeuw bekend, meldde de BBC zondagochtend.

De Canadees van geboorte schreef meer dan dertig boeken waaronder het beroemde The Affluent Society dat in 1958 werd gepubliceerd. De progressieve Galbraith trad op als adviseur van verscheidene Democratische Amerikaanse presidenten. Ook diende hij onder John F. Kennedy als Amerikaans ambassadeur in India.

Hij werd volgens zijn zoon Alan twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis. "Hij heeft een mooi en vol leven gehad", aldus Galbraith junior. De econoom is 97 jaar oud geworden.

Heilige huisjes
Generaties studenten aan de prestigieuze Harvard universiteit kregen onderricht van de rijzige professor. Hij werd volgens The New York Times bewonderd, benijd en soms beschimpt vanwege zijn welsprekendheid, zijn gevatheid en zijn vermogen ingewikkelde zaken begrijpelijk te maken. Hij was gesteld op zijn internationale faam als sloper van heilige huisjes en als non-conformistisch econoom met zijn uitspraken die bekend werden als "klassieke Galbraith ketterij".

Socioloog
Galbraith geldt niet als wiskundig econoom die met ingewikkelde formules en berekeningen zijn gelijk wilde halen. Hij was volgens sommige andere economen veeleer een economisch socioloog met zijn nadruk op historische ontwikkelingen en politieke veranderingen en hun invloed op economische wetmatigheden. Ook zijn niet-technische schrijfstijl die door vijanden wel als oppervlakkig wordt beschreven, is een teken van zijn sociologische inborst, aldus de wetenschappers.

Zelfspot
Aan zelfspot ontbrak het de befaamde professor, speechschrijver, politiek adviseur en diplomaat niet. "Kennedy, zo geloof ik altijd, was blij om mij in zijn regering te hebben, maar dan wel op een geschikte afstand zoals in India", schreef hij in zijn memoires. In een in 1990 verschenen satire over de economische faculteit van Harvard stak hij de draak met een zekere zeer uitgesproken persoon die opvallend veel gelijkenissen met Galbraith vertoonde.


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl