Nieuws over management, organisatie en economie

12 maart 2006

Angelsaksisch recht is anders

In hun boek "Angelsaksen versus Rijnlanders" leggen Brouwer en Moerman uit dat er verschillen zijn in de management opvattingen in Angelsaksiche model versus her Rijnlandse. Aangeduid als Principle versus Rule komen die verschillen spruiten voor een niet onbelangrijk deel voort ui het feit dat Amerika een contractmaatschappij is.

Deze contractmaatschappij kent, net als Engeland, niet het Romeinse recht. In het Romeinse recht zijn er algemene beginselen waaraan individuele gevallen worden getoetst. In de Common - of Case - Law van Engeland en de VS gaat het "the other way around". De rechtspraak ontwikkelt zich van geval tot geval. Er is geen systeem waarin een algemene uitspraak te vinden is. Bij rechtszaken zoekt men naar een oordeel op basis van vergelijkbare uitspraken. Door het ontbreken van een codificatie is de wetgeving uiterst specifiek van aard.

Dat betekent dat partijen die onderlinge relaties aangaan waterdichte contracten moeten opstellen, want er zijn geen algemene beginselen waarop ze kunnen terugvallen. Wordt er EEN uitzonderingsgeval vergeten, dan hang je en word je "gesued". Zelfs het begrip dag wordt nog gedetailleerd en exact bechreven. Alles wordt dichtgetimmerd: voor eventualiteiten moeten er apart bepalingen worden opgenomen. Door het rechtsysteem gaat er heel veel energie zitten in het vruvhteloos vooruitzien in zelf geconstrueerde werkelijkheden. Vruchteloos - aldus de auteurs - omdat de werkelijkheid zich niet laat vangen in regels want zij is stochastisch, dynamisch en complex.

-----

"Angelsaksen versus Rijnlanders" van Brouwer en Moerman is online te bestellen bij Managementboek.nl

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl