Search   Contact      
 
     

 

3 mei 2003

Hypotheken met ernstige kwalen
door Pierre Otten

Ruim de helft van alle hypotheken 'doet' iets met beleggen. De risico's en kosten zijn hoog en de waardeopbouw is onzeker. Hypotheekspecialist Pierre Otten voorziet drama's.

In 1948 was 28% van de Nederlandse woningvoorraad eigendom van de bewoners zelf. En wie dat bezit betaalde via een hypotheek, loste die schuld vanzelfsprekend af. Tegenwoordig zijn we minder voorzichtig. Het eigen woningbezit steeg tot ruim 50% en wordt nu voor 95% (deels) bekostigd via een hypotheek. Daarop aflossen i uit. Bovendien heeft maar liefst 53% van alle afgesloten hypotheken tegenwoordig (deels) een beleggingscomponent. Ondertussen daalde de AEX-index in 2000, 2001 én in 2002. En de autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde onlangs in een alarmerende brochure (www.afm.nl) dat de doorsnee beleggingshypotheekgever 55% kans heeft op een restschuld.

Loopt het echt zo'n vaart?
'Het wordt dramatisch', voorspelt Pierre Otten, Hypotheekspecialist te Weert. Sinds 1974 verdiept Otten zich, naast zijn parttime functie als fysisch technoloog bij de Technische Universiteit Eindhoven, in hypotheken via inmiddels ruim 1200 zelf ontwikkelde hypotheekrekenprogramma's. 'Beleggingshypotheken hebben zware kwalen', weet hij. Het beleggingsrendement is onzeker, de kosten onduidelijk en hoog, en de waardeopbouw onvoorspelbaar. 'Ik vind sussende uitspraken van financiële instellingen als zou het allemaal wel meevallen, zéér onterecht', zegt Otten. Zijn oordeel over beleggingshypotheken, samengevat in tien punten.

meer info: Hypotheken met ernstige kwalen

 

 

_________________________________________________________

floor

(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2021 floor