Search   Contact      

 

 

   

management

management goeroes

toelichting op goeroes

management jargon

management tools

management literatuur

anti goeroe tips

management consult

consultants

managementboek.nl


economie

economen jargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

top 40 economen

literatuur economie

links eConomics

 

 

 

 

Serendipiteit

Het fenomeen van de toevallige wetenschappelijke ontdekking.

In de industrie wordt dit fenomeen benut om het rendement van R&D te verhogen. De wetenschappers blijven gericht op het onderzoeksdoel en toevallige ontdekkingen worden in een andere afdeling nader onderzocht.

De term serendipity (met de klemtoon op di) is oorspronkelijk afkomstig van de Engelse schrijver Horace Walpole (1717-1797) en wordt gedefinieerd als 'het door toeval en schranderheid ontdekken van dingen waar niet naar gezocht wordt'. Walpole baseerde zich op een oud sprookje over drie prinsen van Serendib (de oude Perzische naam voor Ceylon of Sri Lanka). Door hun vader verbannen omdat ze weigerden hem na hun elitaire opvoeding op te volgen, ondernamen ze een wereldreis. Tijdens deze reis ontdekten ze door toeval en scherpzinnigheid juist zaken waar ze niet naar zochten.

Pek van Andel heeft in het NRC van 24 april 2004 een recensie geschreven van het boek "The Travels and Adventures of Serendipity: a study in Sociological Sementtics and thr Sociology of Science (Merteon & Barber) - Princeton University Press. Hier beschrijft hij serendipiteit als het fenomeen van de toevallige wetenschappelijke ontdekking. Hij had in het boek graag de mooiste definitie zien opgenomen dat "Serendipiteit het zoeken is naar een naald in een hooiberg en er uit rollen met een boerenmeid"

 

 

managementnieuws

nieuws

 

 

 
_________________________________________________________

floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2023 floor