Mary Parker Follett (1868-1933)

Follett is van de klassiekers de meest moderne. Hoewel zij in haar tijd waardering kreeg is zij nooit voor de volle 100% begrepen. Haar visie en heldere analyses werden - volgens Drucker - niet volledig recht gedaan.

In tegenstelling tot Taylor gaf zij veel aandacht aan de sociale kant van het management. Daarmee was zij de voorloper van de Human Relations school als reactie op het Scientific Management van Taylor. Moderne opvattingen over management kunnen hun basis terugvinden in het werk van Follett.

Zij bepleitte integraal management en verbond verschillende disciplines met elkaar (alles heeft met alles te maken). Een scheiding van disciplines mag geen belemmering zijn voor een analyse. In het sociaal verkeer geldt "actie ontlokt reactie". Het gedrag van managers ontlokt een reactie bij de ondergeschikten en omgekeerd. De beinvloeding is tweezijdig. In duidelijke situaties nemen ondergeschikten 'als vanzelf' goede beslissingen. De taak voor 'bazen' is om die heldere, duidelijk situaties te laten ontstaan. Zelfsturing prefereert Follett boven de hierarchische aansturing. Conflicten kunnen kansen bieden om tot een win-win situatie te komen. De latere Harvard onderhandelingsmethode was hierop gebaseerd. Managers kunnen doelstelling en belangen integreren zodat geen partij hoeft in te leveren.

Literatuur

Dynamic Administration
 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl