Michael Dertouzos (1936 - 2001)

Als professor en leidinggevende aan het vermaarde MIT heeft hij hard gewerkt aan vermenselijking van technologie.
Dertouzos is op 5 november 1936 in Athene, Griekenland, geboren. Als jongeman droomde hij ervan een studie te volgen aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij kreeg daarentegen een Fullbright Scholarship voor de University of Arkansas. Na deze studie werkte hij een tijdje bij Baldwin Piano om vervolgens aan het MIT zijn doctoraal te gaan doen. Hij haalde zijn bul in 1964; hij ging er nooit weer weg.

Zijn levensdoel was informatietechnologie zo simpel mogelijk te maken voor gebruikers. De mens stond bij hem voorop; technologie is dienend. In 1974 is hij directeur geworden van het MIT Laboratory for Computer Science (LCS). Een van zijn laatste acties in die hoedanigheid was de aanvoering van het Oxygen-project in 1999, samen met het MIT Artificial Intelligence Lab. Dit project, met een budget van 50 miljoen dollar, is bedoeld om computers gemakkelijker in het gebruik te maken, "als een natuurlijk onderdeel van onze omgeving, als de lucht die we ademen".

Velen roemen zijn warme menselijkheid en zijn vermogen mensen enthousiast te maken. Dertouzos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van internet. Hij heeft Tim Berners-Lee (de uitvinder van het world wide web) naar LCS gehaald. Velen roemen Dertouzos' warme menselijkheid, zijn enthousiasme en doortastendheid. Berners-Lee verhaalt hoe in de begintijd zijn groepje op drift dreigde te raken. "Dertouzos nam ons bij de hand", aldus Berners-Lee, "en hield een intensieve, acht uur durende bijeenkomst waarin we onze doelstellingen en de structuur van het team helder kregen. Plotseling leek alles ineens logisch en haalbaar."

In zijn laatste boek (The Unfinished Revolution: Human-Centered Computers and What They Can Do for Us; dit jaar uitgegeven) schrijft Dertrouzos dat computers mensen moeten dienen en niet andersom. "De huidige machines zitten boordevol buitensporige mogelijkheden, voldoen niet op de goede manier aan onze behoeften en eisen te veel onze aandacht op", verklaarde hij.
Meer te lezen op: http://web.mit.edu/newsoffice/nr/2001/dertouzos.html.
 
Teus Molenaar

bron: Computable

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl