Hennes de Ridder

prof. dr ir H.A.J. de Ridder (Zuilen, 1947) is hoogleraar Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft. Behalve als hoogleraar werkt Hennes De Ridder als consultant (Partnering) en werkte met Delta Marine Consultants bij een van de grootste aannemers in Nederland. Zijn huidige praktijkis gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring in de werkvoorbereiding van grote en complexe civieltechnische systemen.

Zijn goeroestatus heeft Hennes de Ridder te danken aan Het Nieuwe Bouwen en het daarop gebaseerde Liviing Building Concept, waarover hij veel heeft gepubliceerd en op basis waarvan hij een veel gevraagd spreker is op bijeenkomsten over nieuwe innovatieve contracten.

Het Nieuwe Bouwen
(klik op plaatje voor details)

Na zijn studie Civiele Techniek in Delft startte Hennes de Ridder (1947) zijn loopbaan in dienst van HBW bij de Stormvloedkering in de Oosterschelde en was daar betrokken bij zowel het ontwerp als de uitvoering. Na als consultant een groot visserij project in Oman te hebben gedaan en als ontwerper een aantal binnen en buitenlandse projecten onder handen te hebben gehad, werd hij ontwerper bij het beruchte milieubaggerwerk in Tunis. Vervolgens was hij stafmanager risicomanagement Offshore Operations van het spraakmakende, uiterst risicovolle en unieke Ekofisk Protective Barrier project. Na als ontwerper bij diverse projecten in binnen en buitenland werkzaam te zijn geweest werd hij hoofd natte werken van de Stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg.

In 1994 promoveerde hij op "Design & Construct of Complex Civil Engineering Systems" . Sinds 1995 is hij verbonden aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit als hoogleraar Integraal Ontwerpen.

Sinds die tijd houdt hij zich naast het werk aan zijn leerstoel bezig met

 • conceptvorming,
 • procesarchitectuur,
 • risicomanagement,
 • uitbestedings en
 • aanbestedingsstrategie.

Hij was als adviseur onder andere betrokken bij de Balgstuw Ramspol, ABN AMRO hoofdkantoor, Zuiderzeelijn, Maasvlakte 2, Noord/Zuid lijn, HSL Zuid, Volgermeerpolder, J-pier Schiphol en A4 Noord.

Zijn dissertatie (1994) 'Design & Construct of Complex Civil Engineering Systems' is een grondige studie en uitwerking om te komen tot een integrale aanpak.

DC contract van complexe civiele systemen

"Design & Construct of Complex Civil Engineering Systems" offers a sophisticated and thorough view of the theoretical and practical control problems of integrated design and constructtion to be conducted under one and the same contract. This has resulted in a remarkably simple control system, comprising an organizational structure and a type of contract which, together, which provide minimum of risks for both Client and Contractor.

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl