Search   Contact      

 

 

     

management

management goeroes

toelichting op goeroes

management jargon

management tools

top 100 literatuur

anti goeroe tips

management consult

consultants

managementboek.nl


economie

economen jargon

beursjargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

top 40 economen

literatuur economie

links eConomics

 

 

 

wisselkoers

De wisselkoers is de prijs van een valuta uitgedrukt in een andere valuta. We onderscheiden vrij zwevende wisselkoersen en beheerst zwevende wisselkoersen (managed floating exchange rates) en vaste wisselkoersen.

Bij vrij zwevende wisselkoersen wordt de internationale waarde van een munt voornamelijk overgelaten aan het vrije spel van vraag en aanbod op de internationale valutamarkten. Voorbeelden zijn de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de euro.

Bij beheerst zwevende wisselkoersen mengt de centrale bank zich in het prijsvormingsproces. De centrale bank heeft zich ten doel gesteld de nationale valuta met een zekere schommelingmarge te koppelen aan een andere munt, bijvoorbeeld de dollar.

Met behulp van de korte rente kan de centrale bank ervoor zorgen dat de wisselkoers binnen de voorgenomen marge blijft. Ook is het mogelijk dat de centrale bank valuta's koopt of verkoopt om de koers te beïnvloeden (valuta interventie).

Besluit de centrale bank voortaan een lagere koers van de eigen munt na te streven, dan spreekt men wel van een devaluatie. In het omgekeerde geval van een revaluatie.

 

 

 

 

 

 

managementnieuws

nieuws


managementboek.nl

ESB Economisch Statistische Berichten

NRC: Economie voor jou

.

 
_________________________________________________________

floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2020 floor