Search   Contact      

 

     

economie

economen jargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

top 40 economen

literatuur economie

links eConomics

 


management

goeroe overzicht

management jargon

management tools

 

Trygve Magnus Haavelmo


Trygve Magnus Haavelmo (trüg´v hävelm) (Skedsmo, Noorwegen 13 december 1911 - Oslo, 28 juli 1999) was een Noors econoom. Hij won in 1989 de Nobelprijs voor de Economie voor zijn "verduidelijking van de grondslagen van de kansberekening in de econometrie en zijn analyses van gelijktijdige economische structuren".

Haavelmo was een invloedrijke econoom en een van de pioniers in de econometrie. In de jaren '40 gebruikte hij wiskunde en kansrekening om theorieën in de wiskunde op te stellen. Later werd dit gebied "economische voorspellingen" genoemd.

Hij verliet Noorwegen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en leverde zijn dissertatie bij de Universiteit van Harvard, USA, in 1941. Verder werkte hij voor Nortraship, op de afdeling voor statistiek. In 1944 leverde hij de scriptie "The Probability Approach in Econometrics" voor zijn Ph.D., een verhandeling die in Econometrica werd gepubliceerd. Aan het eind van de jaren '40 was hij werkzaam bij de Universiteit van Chicago. In 1947 keerde hij terug naar Noorwegen, om aan het eind van de jaren '50 als gastprofessor even terug te keren naar de Universiteit van Chicago.

Tussen 1947 en '48 was hij sectiechef bij het Noorse Ministerie van Handel. Tussen 1948 en '79 was hij Professor in de sociaaleconomie en statistiek bij de Universiteit van Oslo. In 1979 ging hij met emeritaat.

Door zijn logische kritiek van een reeks douaneconcepties in wiskundige analyse verwierf Haavelmo een prominente positie in de moderne economie.

 

 

 

 

 

 

google

bouwweb

webwise

managementboek.nl

ESB Economisch Statistische Berichten

NRC: Economie voor jou

 

 

 
_________________________________________________________
floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2020 floor