'Poldermodel kan bij oud vuil'

De Amerikaan Michael Porter, hoogleraar economie aan Harvard, gaf ondernemers er op 4 december 2001 van langs in de Haagse Ridderzaal.

Door Michiel van Nieuwstadt
 
Het Poldermodel kan de prullenbak in. Dat was de boodschap van Harvardeconoom Michael Porter, die gisteren in de Ridderzaal een lezing hield voor Nederlandse ondernemers. ,,Nederland heeft een decennium lang successen geoogst met loonmatiging, kostenreductie en het aan het werk helpen van steeds meer mensen'', doceerde Porter. ,,Nederland behield een voorsprong door deze maatregelen sneller door te voeren dan omringende Europese landen. Maar het model nadert het einde van zijn levenscyclus. Nederland zal zijn strategie moeten wijzigen.''

Economische groei, aldus de gerenommeerde econoom, valt op de lange termijn alleen te handhaven als er ook sprake is van groei in de productiviteit. ,,Op korte termijn is concurrentievoordeel te behalen door lonen te korten. Op korte termijn kan de productie omhoog door meer mensen te laten werken. Dat is in Nederland gebeurd.'' Maar op de lange termijn, waarschuwde Porter, kan de welvaartsgroei alleen worden gehandhaafd als per gewerkt uur meer diensten en producten worden geleverd. Dat laatste, een verbetering van de (arbeids-)productiviteit is alleen door innovatie te realiseren, door toepassing van nieuwe technologieën en werkwijzen.

Porter vestigde zijn naam begin jaren negentig met het boek The Competitive Advantage of Nations. Hij betoogt daarin dat landen succesvol zijn in sectoren waar producenten, toeleveranciers, afnemers en de overheid nauw met elkaar samenwerken en elkaar helpen innoveren. Voor zo'n succesvolle sector introduceerde Porter het begrip cluster. De terminologie en de theorie daarachter bleken gisteren niet verouderd.
In zijn meest succesvolle boek noemt Porter de Nederlandse snijbloemindustrie als voorbeeld van een succesvol cluster. ,,Wij blijven dus het land van windmolens en tulpen'', verzuchtte minister Jorritsma (Economische Zaken) gisteren voorafgaand aan de lezing. ,,Maar we hebben meer te bieden dan snijbloemen en daar komen we ongetwijfeld nog over te spreken.''

Minister Jorritsma gaf een voorzet door te verwijzen naar de auto op zonne-energie waarmee de Technische Universiteit Delft onlangs succes oogstte in Australië en het gebruik van (het reukvermogen van) sluipwespen voor het onderscheppen van drugstransporten waaraan de Universiteit Wageningen onderzoek heeft gedaan.
Maar Porter was niet naar Nederland gekomen om complimenten uit te delen. Centraal in zijn betoog stond het gebrek aan innovatie in de Nederlandse economie. Porter liet zien dat Nederland internationaal een achterblijver is als wordt gekeken naar de investeringen van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling (overheidsinvesteringen in research zijn wel goed op peil). De hoeveelheid octrooien die een land jaarlijks deponeert, hangt volgens Porter nauw samen met de economische groei op de lange termijn.

,,Vijftig procent van de economische groei kan verklaard worden met de hoeveelheid octrooien'', zei de Amerikaanse econoom Michael Porter gisteren in zijn lezing in Den Haag. ,,Nederland presteert internationaal vrij goed als we kijken naar wetenschappelijke publicaties, maar met die wetenschappelijke kennis genereren we te weinig octrooien.''
Misschien maakte het woordje 'wij' de kritiek soms iets makkelijker te accepteren voor het ondernemerspubliek van de Amerikaan. ,,Uit onderzoek blijkt dat we verrassende zwakke kanten hebben'', zei Porter. ,,Zoals een gebrek aan ingenieurs en [exacte] wetenschappers, industrieclusters die niet zo heel sterk zijn, een overheid die als klant onvoldoende vernieuwing eist van zijn toeleveranciers, consumenten die niet al te vooruitstrevend zijn en samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven die veel te wensen overlaat.''
Dit laatste aspect zit Porter het meest dwars. ,,Jullie vinden dat wetenschap op zichzelf kan staan en dat de toepassing ervan niet zo belangrijk is'', zei Porter. ,,Jullie menen dat commercialisering de academische wereld bedreigt en dat bedrijven universiteiten niets kunnen leren. Misschien is het ooit zo geweest dat universiteiten kennis ontwikkelden en dat bedrijven die later konden toepassen. Maar zo werkt het tegenwoordig niet meer. Voor de meest vooruitstrevende vernieuwingen moet je tegenwoordig soms bij bedrijven zijn. Synergie tussen universiteiten en bedrijven is cruciaal.''
De samenwerking tussen bedrijfsleven en universiteiten blijft in Nederland ver onder de maat, meent Porter, die voor de landbouwuniversiteit Wageningen een uitzondering maakte. ,,Actie is nodig'', zo eindigde Porter zijn lezing, maar of Nederland daartoe werkelijk snel overgaat, betwijfelt hij. Landen als Zweden en Finland liggen op het gebied van innovatiekracht intussen ver voor op Nederland. ,,Maar die Scandinavische landen hebben een transformatie doorgemaakt in een crisissituatie'', aldus Porter. Finland stond met zijn rug tegen de muur door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zweden was begin jaren negentig gedwongen zijn sociaal-economische systeem te hervormen. Nederland moet nu handelen, nu alles nog goed lijkt te gaan. Anders, zo waarschuwde Porter, staat de crisis over vijf jaar wel voor de deur.  

bron: NRC Handelsblad, 4 december 2001  


  • Generic placeholder image
    Nieuws en achtergronden

    Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl