Search   Contact      

 

     

economie

economen jargon

beursjargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

ranglijst economen

literatuur economie

links eConomics

 


management

goeroe overzicht

management jargon

management tools

 

De Nieuwe Economie bestaat niet

Deze stelling wordt door Flip Vuijsje in "21 misverstanden over de Nieuwe Economie" onderbouwd. Nadat 'dot-com-bedrijven' ongelofelijke koersstijgingen realiseerden op onder andere de NASDAQ hebben zij in 2000 een al dan niet zachte landing gemaakt. Nu staan die Nieuwe Economie bedrijven weer met beide benen op de gond en moeten ze voldoen aan de oude wetten van de leer van de schaarste, de economie.

In 1995 werd in Amerika voor het eerst de term New Economy gebruikt. In ons land werd Maurice de Hond bekend met Newconomy, dat na een matige beursgang al snel zijn beurswaarde verloor. De verwachting was dat door ICT- en internetgebruik het bedrijfsleven totaal zou veranderen. Dat kan natuurlijk en WebWise verwacht dat ook. Maar of de oude wetten van de economie dan meteen aan de laars gelapt kunnen worden lijkt niet voor de hand te liggen.

Jaren gelden heeft er in NRC Handelsblad een artikel gestaan van economen die een onderzoek hadden verricht naar de investeringen in ICT (automatisering) en het op grond daarvan te verwachten rendement. Investeren doen ondernemers alleen als er op termijn een productiviteitsstijging te verwachten is. Arbeid wordt 'vervangen' door 'kapitaal'. Is die stijging ook waargenomen ? Neen, stelden de economen. Oorzaak was dat tot dan toe de schakels in de keten werden geoptimaliseerd, maar de zwakke schakels bepaalden nog steeds de sterkte van de keten. Nu zou internet er voor kunnen zorgen dat de totale keten sterker wordt en dat de vruchten van de ICT-investeringen eindelijk geplukt kunnen worden.

Er is natuurlijk wel veel veranderd. Het vinden van gewenste informatie is met behulp van internet (bijv. met Google) trefzeker, snel en tegen geringe kosten te realiseren. Ook kunnen bedrijfsprocessen met nieuwe technieken verbeterd worden. De voortbrengingsketen wordt efficiënter en eenvoudiger.

Hoewel de beginselen van de economie blijven gelden is het spreken over een Nieuwe Economie gerechtvaardigd, omdat vertrouwde werkwijzen van productie en consumptie drastisch zullen veranderen.

Jules Verlaan
27 september 2001

 

 

 

 

google

bouwweb

webwise

managementboek.nl

ESB Economisch Statistische Berichten

 

 

 

 
_________________________________________________________

floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2020 floor