Search   Contact      

 

     

economie

economen jargon

beursjargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

ranglijst economen

literatuur economie

links eConomics

 


management

goeroe overzicht

management jargon

management tools

 

eLaws - de wetten van de internet-economie

Shapiro en Varian [2000] stellen dat er geen gloednieuwe economische wetenschap nodig is om de nieuwste ontwikkelingen te kunnen begrijpen. De voorbeelden veranderen maar de principes blijven het zelfde. De eLaws zijn voorbeelden van 'wetten' die in de nieuwe economie een andere dimensie laten zien.

  1. Moore's Law
    De oprichter van Intel Gordon Moore stelde in 1975 dat elke 12 - 18 maanden de dichtheid van silicon chips zou verdubbelen. Ook wordt wel gesteld dat de snelheid van de chips elke 18 maanden verdubbeld. Zie hiervoor figuur Moore's Law
  2. Metcalfe's Law
    Bob Metcalfe, uitvinder van Ethernet in 1973 bij Xerox Parc, formuleerde de stelling dat de waarde van een netwerk evenredig is met het kwadraat van het aantal apparaten in het netwerk. Anders gesteld: het aantal mogelijke verbindingen in het netwerk is gelijk aan het kwadraat van het aantal apparaten. Zie figuur Metcalfe's Law.
  3. Gilder's Law
    George Gilder voorspelde dat de netwerkcapaciteit elke 12 maanden zou verdrievoudigen. Zie figuur Gilder's Law

Met name Moore en Gilder worden mogelijk gemaakt door de voortdenderende technologie en de wereldwijde R&D. Metcalfe belichaamt de kracht van de netwerkeconomie. Napster (mp3 uitwisseling) zou nooit die 65 miljoen gebruikers kunnen hebben zonder dat netwerkeffect.

 

jules verlaan
januari 2002

 

 

 

google

bouwweb

webwise

managementboek.nl

ESB Economisch Statistische Berichten

 

 

 

 
_________________________________________________________

floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2020 floor